Hartelijk welkom op de site van Ellen de Jong - de Wilde, geboren 8-9-1939 te Hilversum


In de Tweede Wereldoorlog zat ik drie jaar in Jappenkampen in het Nederlands-Indië van toen, nu Indonesië. Na het Baarnsch Lyceum koos ik voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Daarna gaf ik een aantal jaren les. In mijn vrije tijd las ik romans, verhalen en poëzie.
Ik besloot journalistiek te gaan doen en volgde onder meer tijdens die opleiding cursussen correct formuleren, verbetering leestechniek en Nederlandse Letterkunde. Ook volgde ik lessen voordrachtskunst bij Otto Sterman.
Voor De Rotterdammer ging ik boekrecensies schrijven, daarna voor De Amersfoortse Courant. Ik werd bestuurslid van Dichterskring Amersfoort, die later verder ging als SLEE (Stichting Literaire Evenementen Eemland). Intussen ontdekte ik het interviewen, dat sindsdien, naast het bespreken van boeken, mijn voorkeur heeft.
Als redactielid van Pulchri Studio in Den Haag had ik veel interviews met beeldend kunstenaars in Nederland en België. Ook schreef ik voor kunstbladen als Vernissage en Kreatief.
Momenteel verschijnen mijn artikelen in De Stad Amersfoort en De Baarnsche Courant.
Van de honderden gesprekken en besprekingen noem ik er enkele in willekeurige volgorde:

Acteurs
Gijs Scholten van Asschat, Ariane Schluter, Willem Nijholt, Elsie de Brauw, Anne-Wil Blankers, Beppie Melissen, Hans Dagelet, Victor Löw, Will van Kralingen, Anneke Blok en Ellen Pieters.

Auteurs
Rutger Kopland, F.B.Hotz, C.O.Jellema, Anna Enquist, Lévi Weemoedt, D.Hooijer, Adriaan Morriën, Simon Vinkenoog, Paul Dentz, Laurant - prins van België, Frans Pointl, Arnon Grunberg, Joyce Roodnat, Armando, Cherry Duyns, Rascha Peper en Connie Palmen.

Beeldend kunstenaars
Sierk Schröder, Aat Veldhoen, Jan de Hamer, Willem J.H.Thijs, Geert Jan Jansen, Hans Bayens, Fong-Leng, Gerti Bierenbroodspot, Laetitia de Haas en Pieter Defesche.


Boekbesprekingen, werk van
Isabel Allende, Jeroen Brouwers, Paulo Coelho, Martha Gelhorn, Tatiana de Rosnay, Jens Christian Grøndahl, Ryszard Kapuściński, Erwin Mortier, Clara Rojas, Jan Siebelink, Peter Swanborn en Ingeborg Bachmann.

Musici
Hein van der Gaag, Jan Vayne, Fernando Lameirinhas, Mathilde Santing, Ellen ten Damme en Erik Visser.

Tot in lengte van dagen wil ik kunstenaars en auteurs spreken en bespreken. Het dwingt je je te verdiepen in het oeuvre en de persoon. Ik blijf nieuwsgierig naar de drijfveren en hun verhaal.


Met vriendelijke groet,
 
Ellen de Jong
 

 

 

=====
 
Wilt u contact met mij hebben, dan graag via E-mail: hedejong@ziggo.nl

 

 

Copyright 2011, Ellen de Jong